torstai 17. tammikuuta 2013

Kokkailuja ja uuteen masiinaan tutustumista

Jos rakastaa ruokaa, niin kyllähän siitä sitten haluaa puhua, vai mitä :)? Harmillisesti unohdan aina ottaa kuvia tekeleistä, taikka sitten muistan ottaa kuvan alusta, mutta en lopusta. Tai päinvastoin.

Ekana patonki, joka on ollut jo pitkään perheemme suosikki ja jota usein tarjoan vieraillekin. Maailman helpoin tehtävä, mutta kotitekoista ei kyllä nähnytkään. Nimittäin kaupan valmispatonki leikataan puoliksi ja molemmille leikkuupinnoille levitetään pestoa (ihan vaan kaupan valmista). Sitten leikellään yksi mozzarellajuusto viipaleiksi, samoin yksi tomaatti. Viipaleet levitetään patongeille. Juusto ja tomaatti riittää siis kahteen patonkiin. Lopuksi pinnalle ripotellaan pinjan- tai auringonkukansiemeniä ja patongit työnnetään uuniin. Varmaan about 10 minuuttia, ehkä. Silleen että patongit on kauniin ruskettuneita. Valmiit patongit leikataan paloiksi ja nautitaan. Ihania lämpiminä, hyviä kylminä. Ja valmiista patongeista en sitten muistanut ottaa kuvaa...


Toinen naurettavan helppo, mutta hyvä herkku on teeleipä. Netistä löytyy takuulla hyviä ohjeita, joten jos et ole kokeillut, niin jo on korkea aika. Omiini laitan vähän ruisjauhoja, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita, suolaa, sokeria, leivinjauhetta, maitoa ja öljyä. Taikina sekaisin ja kikkareiksi pellille. Sitten vaan uuniin paistumaan.






Sain hauskan uuden laitteen testiini, eli Moulinexin soup&co:n. Näyttää perinteiseltä blenderiltä, mutta onkin yllättävän monikäyttöinen.



Laite tosiaan toimii myös perinteisenä blenderinä ja sillä pystyy myös murskaamaan jäätä. Tein laitteella sekä jäämurskaa, että smoothieta jäisistä marjoista ja kone toimi vallan moitteettomasti.

Mutta kone tosiaan tekee muutakin. Nimittäin keittoja :). Siinä on valmiiksi kolme eri ohjelmaa: hieno sosekeitto, karkeampi sosekeitto ja höyrytys (laitteessa on mukana höyrytyskori). Näiden valmiiden ohjelmien avulla on helppo päästä alkuun. Pilkotaan kasvikset kulhoon ja napsautetaan laite päälle. 30 tai 35 minuutin päästä kone piippaa ja keitto on valmis. Siis soseutettuna. Laite pitää keiton myös lämpimänä, joten voi rauhassa tehdä ulkona vaikka lumitöitä ja tulla sitten sisälle syömään.

Minä tein koneella kasviskeittoja, mutta liha kypsyy koneessa ihan yhtälailla. Ja jos ei halua sosekeittoa, niin höyrytyskoriin voi silloin laittaa palaset kypsymään ja sekoittaa sitten valmiiseen keittoon.

Laite oli myös todella hiljainen, ainoastaan soseutusvaihe (joka kesti n. minuutin) oli äänekäs, mutta niinhän se on millä tahansa härvelillä. Ja ihanan rentoa kokkaamista kun ei tarvinnut seisoa vieressä päivystämässä. Laitteella saa myös säädettyä ihan kaikkea lämpötilasta keittämisen kestoon. Paketissa on mukana reseptivihko, mutta aika pian sitä innostui soveltelemaan. Tähän keittoon laitoin perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa, persiljaa ja kookosmaitoa.


Oli oikein maukasta. Jopa epäluuloinen kuopus söi oman keittonsa :). Jos innostuit laitteesta, niin sitä myy ainakin Stockmann.

Ja sitten varsinaisen slow foodin pariin :). Mulla lipsui joulukuussa lihansyönnin kanssa. Yhtäkkiä huomasin, että liha maistuu jälleen ja sitten sitä tuli syötyä turhankin kanssa. Nyt olen tehnyt kompromissin itseni kanssa ja olen myöntänyt itselleni luvan syödä lihaa kerran viikossa. Huomenna teen mmmmmm.... naudan pihviä, mutta viime perjantaina tein jotain ihan ekaa kertaa eläissäni.

Kaupassa oli halvennuksessa porsaan suolalapa. Tosi halpa köntsä, jota en normaalisti kärryyni pistäisi (en ole koskaan siis edes ajatellut ostavani). Jostain syystä päätin kuitenkin kokeilla ja googletin lihan nimen. Sieltähän niitä ohjeita löytyi ja päädyin tekemään revittyä possua.

Ohjeen otin mielestäni hesarin sivuilta, mutta nyt en löydä linkkiä. Samantapainen (ellei jopa sama) löytyi ainakin tämän linkin takaa:

karahtaneet.blogspot.fi/2012/05/pulled-pork-ii-ja-lihaliemi-kaupan.html

Liha laitettiin kiehuvaan veteen ja keiteltiin 3-4 tuntia. Sen jälkeen kypsästä lihasta poistettiin maun mukaan läskit (otin kaikki ja syötin eläimille), sekä luu. Liha revittiin haarukalla pieniksi uunivuokaan. Keitoksen aikana olisi pitänyt tehdä barbeque- kastike, mutta minäpäs unohdin. Niinpä tein hätäisen version siitä. Nopeasti vaan sipulia pannuun ja kuullotus. Tomaattimurskat, mausteet yms. perään ja nopea keittäminen.







Kastike lihan joukkoon ja koko hoito uuniin. Leivoin lisäksi hampurilaissämpylöitä ja laitoin nekin uuniin. Valmis sämpylä halki, valmista liha"mössöä" väliin, salaattia, tomaattia, kurkkua ja ananasta. Sitten majoneesia ja paahdettua sipulia. Kansi päälle ja nauttimaan. Just sopiviksi valmistui niin, että pääsin nauttimaan omaa hamppariani samalla kun katsoin Voice of Finlandia. Aijai mikä tuplanautinto <3.













3 kommenttia:

  1. vesikielellä, salaattiannos lautasella, kuolaan täällä noiden ruokien perään :P patongit menee tuollaisenaan meillä joku viikonloppu kokeiluun! Nyt oon koittanut vuoden alusta kevennellä...tuskaista, niin tuskaista. Leipää tekee mieli ihan kauheesti. Olen pärjännyt (melkein) pelkällä näkkärillä :) Niin siis leipäpuolella...lisäksi karkkilakkoilen, tai ainakin minimoin karkin kulutuksen.
    Niin, miten tää juttu kääntyikin minuun :D
    Hauska laite kokeilussa, nevö hööd!!

    VastaaPoista
  2. Mistäs tuollaisia laitteita saa kokeiluun? Kelpais mullekin!

    VastaaPoista
  3. Heidi: Mun mitä ilmeisimmin pitäis ottaa susta mallia, sillä täällä on kanssa ruokaremontti menossa...vaikkakaan sitä ei ehkä kuvista näy :D. Mulla on myös karkkilakko päällä, mutta leipää kuluu nyt hävyttömän paljon. Sen kanssa pitäis kyllä ryhdistäytyä. Tsemppiä sinne, eiköhän tuska ja himot vielä hellitä kun sinnikkäästi jatkaa :).

    Silmäilijä: vanhasta työpaikasta sain kokeiluun. Näppärä laite tosiaan. Suht hintava ehkä, mutta sangen kohtuuhintainen jos ei vielä omista blenderiä ja hankkii siihen(kin) tarkoitukseen tuon laitteen.

    VastaaPoista